Vasco logo

Tips om het juiste werkblad voor je keuken te kiezen

Je werkblad bepaalt in grote mate de uitstraling van je keuken. Ze bestaan in allerlei soorten materialen, kleuren en diktes. Elk materiaal en type heeft z’n voor- en nadelen. Hoe maak je dan de juiste keuze voor je keukenwerkblad? Jouw levensstijl en budget zijn een belangrijke factor. Daarnaast zijn er nog een aantal aspecten om rekening mee te houden.

Waarop moet je letten bij het kiezen van je keukenwerkblad?

Ruimte

Koken vraagt ruimte. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat je keukenwerkblad groot genoeg is, zeker als je met z’n tweeën in de keuken staat.

Kostprijs

Mooie en duurzame materialen, zoals keramiek, composiet, graniet of natuursteen hebben vaak ook een iets duurder prijskaartje. Je betaalt vaak drie keer zo veel als voor een werkblad in kunststof.

Vegen of vlekken

Bij het kiezen van keukenwerkbladen moet je ook de praktische kant van het verhaal in overweging nemen. Heb je jonge kinderen? Ga dan voor een materiaal dat geen vegen of krassen achterlaat. Zijn je kinderen al wat ouder zijn? Dan kun je je werkblad altijd nog vervangen door een exclusiever materiaal.

Hitte

Sta je vaak achter de kookpotten? Dan is een hittebestendig werkblad écht iets voor jou. Zo kan je de potten meteen van het vuur halen en op je keukenwerkblad plaatsen. Natuursteen en keramiek kunnen tegen een stootje. Je werkoppervlak zal dus niet beschadigd worden.

Hygiëne

Ben je een neatfreak? Of houd je je keuken gewoon graag zo steriel mogelijk? Ga dan voor een materiaal als composiet of inox. Deze keukenwerkbladen zijn makkelijk schoon te maken, zodat er geen bacteriën achterblijven.

Materiaalkeuze van je keukenwerkblad

Composiet

Een werkblad van composiet is samengesteld uit kunststof en natuursteen. Dit materiaal is vandaag erg populair en past in bijna elk type keuken.

Voordelen

Composiet heeft een hoge dichtheid. Bacteriën en andere schadelijke stoffen zullen dus niet zomaar doordringen in je keukenwerkblad. Erg hygiënisch! Daarnaast kan composiet ook tegen een stootje: het is stoot- en krasvast.

Nadelen

Pas op met hete pannen, want die kunnen je werkblad doen verkleuren.

Graniet

Graniet is een natuursteen die vaak gebruikt wordt in de keuken omwille van de luxueuze uitstraling van het materiaal.

Voordelen

Graniet is bestand tegen zuren en vuil. Wist je dat je er ongestoord voeding op kan bereiden zonder snijplank? Bovendien is graniet is kras- en hittebestendig en kent het materiaal een waaier aan afwerkingsmogelijkheden.

Nadelen

Sommige soorten graniet zijn licht poreus en kunnen vocht doorlaten waardoor er vlekken in het keukenwerkblad kunnen achterblijven. Tip: als je granieten werkblad gepolierd is, is het probleem opgelost!

Hout

Hout is een veelzijdig materiaal en past zowel bij landelijke en klassieke keukens als in strakke designkeukens.

Voordelen

Hout geeft je keuken een instant warme en huiselijke sfeer. Daarnaast biedt de materiaalsoort ook verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van je persoonlijke stijl kies je voor een lichte of donkere houtsoort. Tip: kies best voor een harde houtsoort zoals eik, mahonie of teak, zo gaat je werkblad langer mee.

Nadelen

Hout is niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Om beschadiging te voorkomen, wordt daarom vaak  een beschermende toplaag aangebracht.

Inox

Inox is lang niet alleen meer te vinden in de keukens van restaurants. Het materiaal geeft elke keuken meteen een industriële en professionele look.

Voordelen

Roestvrij staal heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn werkbladen uit inox erg onderhoudsvriendelijk omdat ze vocht- en hittebestendig zijn.

Nadelen

Roestvrij staal is niet krasbestendig. Hou daar dus zeker rekening mee wanneer je je keukenwerkblad kiest.

Keramiek

Kiezen voor een keramisch werkblad is kiezen voor kwaliteit. Het materiaal is immers harder dan graniet.

Voordelen

Keramische werkbladen zijn hitte-, vlek- en krasbestendig. Daarnaast heeft een natuurlijke en robuuste look die perfect te combineren is met andere materialen.

Nadelen

een nadeel van keramische werkbladen is dat je best oplet zuren en chemische producten. Je let best ook op met scherpe en zware voorwerpen. Wanneer ze hard op het oppervlak vallen, kunnen er scheuren ontstaan.

Kunststof

Kunststof is waarschijnlijk de meest veelzijdige keuze voor keukenwerkbladen.

Voordelen

Een werkblad uit kunststof is een hard en duurzaam werkoppervlak beschikbaar in verschillende kleuren. Zelfs houtlook is mogelijk! Dit materiaal kan je dus helemaal afstemmen op je persoonlijke voorkeur en stijl. Het materiaal is ook relatief goedkoop, goed voor je portefeuille!

Nadelen

Uitkijken geblazen met scherpe materialen en hete kookpotten, want kunststof is niet hittebestendig.

Dekton

Een werkblad uit Dekton is het neusje van de zalm in je keuken. Door de combinatie van verschillende grondstoffen verkrijg je een uiterst hard en waterdicht materiaal dat bovendien ook nog eens de uitstraling van natuursteen heeft.

Voordelen

Het materiaal kan tegen vocht en de hitte van hete kookpotten en pannen. Daarnaast laat je ook geen krassen na op een Dekton keukenwerkblad. De verschillende variaties in kleur en materiaal zijn eindeloos!

Nadelen

Het grootste nadeel van Dekton werkbladen is de prijs. Het is één van de duurste materialen op de markt voor je keuken.

Keukenwerkbladen op maat

Bij Vasco maken we de werkbladen voor jouw keuken op maat. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan even deze blogpost of de realisatie van jouw keukenontwerp.

Benieuwd naar onze werkbladen voor jouw keuken?

Kom eens langs

Created By Marbles - Privacy beleid - Cookie beleid