x x x

5 handige schoonmaaktips voor in de keuken!

Die gloednieuwe keuken staat ein-de-lijk te blinken in jouw stekje. Maareuh… hoe meer je kookt, des te vuiler je keuken wordt, natuurlijk. Daarom geven wij je graag vijf handige schoonmaaktips mee, rechtstreeks vanuit het hoofd van onze bomma’s.

Dolenthousiast test je elk apparaat en elk oppervlak uit — en je laat geen kans voorbijgaan om weer achter je fornuis te kruipen. Heerlijk, vinden wij dat! 

Maareuh… hoe meer je kookt, des te vuiler je keuken wordt, natuurlijk. Daarom geven wij je graag vijf handige schoonmaaktips mee, rechtstreeks vanuit het hoofd van onze bomma’s. Zo klaar jij deze vervelende klusjes in no-time (en kan je erna gewoon weer lustig verder kokkerellen).

#1 Zo krijg jij die houten snijplank proper

Velen beweren dat die charmante houten snijplanken een stuk minder hygiënisch zijn dan exemplaren van glas of kunststof. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens — tenminste: wanneer je ze regelmatig een goede poetsbeurt geeft (je wil tenslotte niet dat er etensresten tussen de groeven kruipen en daar blijven, iew).

Dus. Jouw favoriete houten snijplank lijkt een verloren zaak te zijn: zelfs na de langste en meest intensieve schrobbeurt ooit, krijg je er niet alle etensresten uit. Weggooien, dan maar? Bah, nee! Het enige wat jij moet doen, is een kommetje citroensap (of witte azijn, kies maar) en een handje grof zout klaarzetten. Wrijf vervolgens de plank in met de combinatie van de twee en laat een kwartiertje intrekken. Spoel erna grondig af met water en laat drogen.

Tadaa! Het zuur in de citroen of azijn zorgt ervoor dat alle bacteriën gedood worden en dat geurtjes verdwijnen. Het zout zorgt voor een aangenaam scrub-effect om nog effectiever te poetsen én het zorgt in eenzelfde beweging voor een herstel van de kleur. 

Wauw. Zo goed als nieuw, nietwaar?

Neha-deshmukh-9599-unsplash

#2 Vuile microgolf? Niet lang meer! 

Urrghhh… nog zo’n grote frustratie. Je kent het wel. Je zette een heerlijk tasje soep in de microgolf en ging ondertussen even iets anders doen. En toen liep het mis. Je smakelijke soep werd te warm — en spetterde alle kanten uit. Het resultaat? Een lege tas — en een microgolf waar de soep langs alle kanten vanaf druipt. Zucht. 

Gelukkig betekent dat tegenwoordig niet meer dat je een half uur lang poetsen in het verschiet hebt, tenminste: niet met dit handige trucje! En het enige wat jij nodig hebt, da’s een hittebestendig kommetje water en een citroen (dat valt nog best mee, hé).

Snij de citroen in twee en pers beide helften uit in de kom met water. Plaats vervolgens zowel de kom als de twee helften citroen voor een vijftal minuten in de microgolf. De combinatie van de stoom en de citroen zorgt ervoor dat al het vuil (vers én aangekoekt) eenvoudig loskomt, zodat je het met één simpele beweging kan wegvegen. 

Enneuh… die citroen zorgt ook nog eens voor een aangenaam en fris geurtje. Win-win!

Chrome-493101_1920

#3 Glanzende glazen? Rijst! 

Ontvang je binnenkort gasten om die gloednieuwe keuken aan te showen (en terecht!)? Dan wil je ze natuurlijk lekkere hapjes en drankjes aanbieden. Een een glaasje wijn of cava — da’s gegarandeerd een goede keuze. Maareuh… wat met glazen waarvan je die hardnekkige aanslag maar niet weg krijgt? Gewoon weggooien en nieuwe kopen? Nee, hoor. Gewoon even dit trucje uittesten…

Vul je glazen tot de helft met water, voeg er een druppeltje afwasmiddel en een druppeltje azijn aan toe. Vul vervolgens aan met een eetlepel (niet gekookte) rijst. Draai het glas een tweetal minuten heen en weer, zodat het sop’ elk oppervlak raakt — en dat de rijst als een soort van scrub kan werken.

Spoel de glazen vervolgens (goed!) af en laat vanzelf drogen. Tadaa: schitterende, glanzende en fonkelende glazen die een waar plezier zijn om uit te drinken.

Kobu-agency-1333371-unsplash

#4 Gaspitten schoonmaken? Dat doe je met cola

Ben jij trots eigenaar van zo’n heerlijk authentiek kookvuur op gas? Fantastisch: deze toppers stellen nooit teleur! Maareuh… wat wél teleurstellend is, is die poetsbeurt die ze keer op keer vragen (maar die we allemaal wel eens durven vergeten’). Want hoewel het niet zoveel moeite vraagt om snel met een vochtige doek tussen de pitten door te poetsen — en de pannenhouders in de afwasmachine te pleuren, zijn het voornamelijk die gaspitten die de nagels aan onze doodskist zijn.

Begrijpelijk! Deze rakkers zijn tenslotte moeilijk schoon te krijgen, hoe hard je er ook je best voor doet. Gelukkig hebben wij hier dé perfecte oplossing voor gevonden… tenminste, wanneer je nog een restje cola (ja, echt) in huis hebt. 

Het enige wat jij moet doen? Jouw gaspitten in een ondiep schaaltje leggen en daar cola overgieten, zodat ze volledig onder staan. Vervolgens minstens een half uurtje wachten en… je zal zien dat vet en vuil er (bijna) moeiteloos vanaf vallen wanneer je er met een spons overheen gaat. Cool!

Eric-barbeau-56714-unsplash

#5 Een frisse koelkast? Koffie(dik)!

Grote kaasfan? Of misschien een visliefhebber? Of heb jij vaak een half uitje over na het koken (zie je m al komen)? Met andere woorden… durft jouw koelkast weleens een, ehm, penetrant geurtje verspreiden? Ja, kan, natuurlijk — en wil niet eens altijd zeggen dat je koelkast vies is. Gewoon dat je een voorkeur hebt voor geurend voedsel! Je kan natuurlijk kiezen voor een hele verzameling doosjes en potjes om al je eten apart in op te bergen (da’s ook een goed idee om de geuren niet in ander eten te laten dringen, trouwens). 

Een andere tip? Een schaaltje met koffiedik in je ijskast plaatsen. Heel eenvoudig, je hoeft er niets extra voor aan te kopen — en met dat ene schaaltje kom je dikwijls maandenlang toe om je koelkast fris te doen ruiken. Zo eenvoudig!

Jose-soriano-1230118-unsplash

Meer tips?

Kom gewoon eens langs! Wij stellen je graag voor aan ons gamma, onze coole producten en onze enthousiaste medewerkers. Tot snel?
Wij helpen je graag verder