x x x

Inductie, gas of elektrisch: wat is nu de beste keuze?

Zodus. Je bent van plan om jouw keuken te renoveren — of om een gloednieuw exemplaar te laten plaatsen? Goed dat je bij Vasco Keukens terecht bent gekomen! Wij zijn hier tenslotte om jou bij te staan tijdens deze spannende periode.

Wij geven je met veel liefde alle raad en advies waarnaar jij op zoek bent wanneer je een nieuwe keuken wil bestellen. Waar we het vandaag over hebben? De grootste verschillen tussen koken op inductie, gas of elektriciteit.

Hier gaan we!

Koken op aardgas: de voordelige klassieker

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing — die ook nog eens een charmante en klassieke uitstraling tot in jouw keuken brengt? Dan is een gasvuur dé perfecte match voor jou. 

Deze topper is tenslotte — over het algemeen bekeken — het goedkoopst, zowel in aankoop als qua verbruik. Bovendien is er niets zo comfortabel als koken op een gasvuur: de vlam is perfect regelbaar - en luistert’ meteen — waardoor de kans op overkoken of verbranden een stuk kleiner wordt. 

Een klein nadeel van een gasvuur: de gaspitten zijn nogal onderhoudsintensief en vragen tijd om volledig proper te krijgen. Bovendien is het met een gasvuur verplicht om aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk.

Eric barbeau d Pzqz WI6 AO8 unsplash

Koken op elektriciteit: onderhoudsvriendelijk koken

Een elektrische kookplaat wordt elektrisch verwarmd door middel van een spiraal of halogeen. Een van de grootste voordelen van een elektrische kookplaat, is dat deze ontzettend snel warm wordt. Bovendien is zo’n elektrische kookplaat bijzonder onderhoudsvriendelijk! Je kan de volledige kookplaat in enkele minuten weer doen blinken, door er simpelweg met een vochtige doek over te gaan.

Jammer genoeg zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een elektrisch kookvuur. Zo koelt deze kookplaat langzaam af, waardoor het niet ontzettend veilig is (je wil er bijvoorbeeld geen handdoek op laten liggen…). Daarnaast zijn niet alle pannen geschikt voor een elektrisch vuur, waardoor het kan zijn dat je een volledig nieuwe set moet aanschaffen. 

Stove 338139 1920

Koken op inductie: razendsnel en voordelig

Inductie mag vandaag tot de meest populaire manieren van koken gerekend worden. Onder de inductiekookplaat zit geen verwarmingselement, maar een inductiespoel. Dat wil zeggen dat de kookplaat zélf niet wordt opgewarmd, maar enkel de bodem van de pot of pan die je erop zet. Dit betekent niet alleen razendsnelle opwarming, maar ook meer veiligheid. Daarnaast is ook deze vorm van koken onderhoudsvriendelijk: meteen na het koken kan je er met een vochtig doekje overheen gaan om het geheel weer netjes te laten schitteren.

De nadelen? Ook hier heb je specifieke pannen en potten voor nodig, wat een extra investering kan vragen. Daarnaast zijn inductieplaten vaak duurder in aankoop. Let wel: omdat er geen warmte verloren gaat, geniet je wél van een hoog rendement. Een inductiekookplaat is dus een investering die zichzelf op korte termijn terugbetaalt! 

Cook 1002505 1920

Meer weten? Kom gerust langs!

Geraak je er toch niet helemaal uit? Dan is het misschien een goed idee om eens langs te komen in onze showroom. Dan laten wij je met veel plezier alle verschillende opties zien — en bekijken we de ruimte waar jouw nieuwe keuken in moet komen. Zo bieden we elke keer een oplossing op maat aan — zodat jij binnen de kortste keren eindelijk van die droomkeuken kan beginnen genieten. Tot dan?

Bezoek onze showroom voor meer informatie!

Tot snel?