x x x

Inductie koken: veilig, voordelig en hygiënisch

Hoewel inductie koken elke dag opnieuw aan populariteit wint, doen er toch nog heel wat indianenverhalen de ronde over deze technologie. Zonde, want zoals alle inductie-eigenaars ongetwijfeld weten, brengen deze toppers heel wat voordelen met zich mee. Op zijn minst eerlijk om deze nog eens aan te halen, dus!

Sta jij tussen twee vuren’ betreffende de keuze van je kookplek? Lees dan zeker verder — en ontdek de grootste voordelen van dat hippe inductievuur.

#1 Inductie koken is de veiligste manier van koken

Logisch: met een inductievuur is er geen sprake van een open vuur, waardoor je al heel wat risico uit de weg gaat. Zo loop je minder kans op gevaarlijke gaslekken, een vlam in de pan en/​of het vlam vatten van een keukenhanddoek die ietsje te dicht bij je vuur ligt.

Bij inductie koken is dit allemaal onmogelijk. Dit komt omdat de warmte enkel in de bodem van de pan wordt opgewekt. Met andere woorden: de warmte manifesteert zich niet in, op of rond de kookplaat, maar rechtstreeks in de bodem van je pan. Dit betekent ook dat, vanaf je de pan of pot van het oppervlak optilt, er geen warmte meer gegenereerd wordt. Het kookoppervlak koelt dus ogenblikkelijk af… wat meer veiligheid in de keuken betekent. Geen wonder dat inductie steeds meer gekozen wordt om te installeren in seniorenwoningen (of andere woningen waar er gezocht wordt naar meer in-house veiligheid)!

Inductiekoken1

#2 Inductie koken is ook financieel interessant

Het wordt nog veel te veel geclaimd als absolute waarheid dat inductie koken de duurste vorm van koken is. Wel, wij zijn hier om dit stoutmoedig tegen te spreken! Want, net zoals bij elke hype, daalde ook de prijs van dat inductievuur enkele maanden na introductie. Dus dat is al geen issue meer.

Bovendien is een inductievuur ook goed nieuws voor de maandelijkse energiefactuur. Het is namelijk bewezen dat je bij inductie koken tot 90% van de verbruikte energie omzet in warmte. Bij koken op gas of via een keramische kookplaat ligt dit percentage eerder rond 60%.

Als laatste wordt er ook vaak beweerd dat je voor een inductievuur specifieke pannen en potten moet aankopen. Dit is echter niet altijd het geval. Je moét deze specifieke pannen en potten niet kopen, want gewoon’ kookgerei zal ook werken (zolang ze magnetisch zijn). Hoe het dan wél zit? Deze speciale potten en pannen verhogen de werking van het inductievuur, waardoor je nog meer energie bespaart. Het zal dus een investering zijn, maar wel een die zichzelf terugbetaalt op korte termijn.

Inductiekoken2

#3 Je vuur schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig

Heb je een gasvuur? Dan ken je het probleem van die schoonmaak vast wel: na elke kookbeurt blijven er gegarandeerd wat voedselresten kleven in al die verschillende hoekjes. Vreselijk om elke keer opnieuw schoon te moeten maken — en dan hebben we het nog niet gehad over die roosters die je precies nooit écht schoon krijgt.

En dat is het voordeel aan inductie: vanaf je de pan van het vuur haalt, koelt de kookplaat ogenblikkelijk af en kan je er snel met een vochtige doek overheen gaan. Proper in minder dan een minuut! Heerlijk: nu heb je des te meer tijd om écht te genieten van dat feestmaal dat je bereidde op je inductievuur.

Inductiekoken3

Voilà!

Nu ben jij alvast een beetje meer op de hoogte van al de voordelen die dat inductievuur met zich meebrengt. Meer weten — of heb je toch nog wat vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren: wij helpen je graag verder. Tot snel!