x x x

Handige kooktips voor die beginnende chef-kok

Zodus. Je hebt zonet getekend voor die gloednieuwe keuken — en je staat te trappelen om jouw innerlijke keukenprins(es) naar boven te halen? Heerlijk! Daar doen we het voor. Moet jij nog even wachten tot die — volledig op maat gemaakte — keuken bij jou geïnstalleerd wordt? Lees dan alvast deze handige tips om jouw skills in de keuken tot op een hoger niveau te tillen… en dan kan je die zéér binnenkort allemaal uittesten. Succes!

#1 Oeps. Teveel zout? Geen probleem! 

Was je wat te enthousiast bij het zouten van je gerecht? Geen probleem! Er bestaan tenslotte heel wat handige tips om je maaltijd te redden…

  1. Een gerecht met veel zetmeel? Voeg dan simpelweg extra zetmeel toe: dit zal het extra zout absorberen. 

  2. Is het een romig gerecht? Voeg dan extra zuivel toe, liefst met een zurige ondertoon, zoals zure room of Griekse yoghurt.

  3. Soep of saus? Dan helpt het meestal al om gewoon wat water toe te voegen. Helpt het niet genoeg? Kies dan voor een scheutje zurigheid, zoals citroensap of azijn.

  4. Daarnaast wordt zout ook geneutraliseerd door zoet: enkele theelepeltjes honing of suiker doen vaak al wonderen! 
Zout

#2 Dé perfecte gepofte aardappel? Die vraagt een massage.

Het is bewezen: alles en iedereen heeft baat bij een goede massage. Ook aardappelen! Ben je van plan om vanavond gepofte aardappel op tafel te zetten? Dan raden we aan om hen eerst duchtig te masseren met zout en olie, vooraleer ze in in aluminium te wikkelen. Dit zorgt voor een lekker krokante schil — en een zijdezachte binnenkant.

Patat

#3 Rijst smaakte nog nooit zo goed. 

De meeste soorten rijst zijn bedekt met een dun laagje zetmeel. Daarom doe je er goed aan om je rijst altijd eerst grondig af te spoelen. Doe je dit niet? Dan zullen de rijstkorreltjes het water niet goed opnemen tijdens het koken. Bovendien kan dit zetmeel ook weleens voor een wrange smaak zorgen. 

Snel even afspoelen dus — en je zal merken dat je rijst nog nooit zo vol smaakte!

Rijst

#4 Dit is het geheim voor die perfecte steak.

Kocht jij onlangs zo’n fantastische steak om van te gaan watertanden? Behandel deze dan ook zoals het hoort… en bak m niet rechtstreeks uit de ijskast. Dit zorgt tenslotte voor een waanzinnig verlies aan smaak!

Leg je steak (maar dit geldt eigenlijk ook voor andere vleesjes zoals kip en varken) daarom eerst minstens een kwartier uit de ijskast vooraleer je m in die (gloeiend hete!) pan legt. Wanneer je dit doet, bakt het geheel gelijker — en is je vlees smaakvoller en malser.

Is je steak gebakken naar wens? Ook dan raden we je aan om even geduld te hebben: wikkel je steak in aluminiumfolie en laat minstens vijf minuutjes rusten. Zo! Nu heb jij dé perfecte steak. Smakelijk!

Steak

#5 Vanaf vandaag mislukt jouw cake nooit meer. 

Heb jij altijd pech tijdens het bakken — en lukt jouw cake vaker niet dan wel? Dan kunnen wij je misschien wel helpen met deze tip… In bijna elke recept staat zachte’ boter, of boter op kamertemperatuur. Dit is géén suggestie!

Daarom is het belangrijk om, vooraleer je gaat bakken, zowel je eieren als je boter een half uur op voorhand uit de ijskast te halen zodat deze op temperatuur kunnen komen. Want is de boter, of zijn de eieren, te koud? Dan mengen deze niet goed genoeg met de andere ingrediënten, waardoor je baksels mislukken. 

Taart

#6 Een ei pocheren, moeilijk? Bah, neen! 

Wil jij indruk op je liefje maken — en hem/​haar s morgens verrassen met een gepocheerd ei? Fancy! Wel, vanaf vandaag weet jij perfect hoe je dat moet doen — zonder falen. Het enige wat jij moet doen, is een theelepeltje azijn toevoegen aan je kokend water: dit zorgt ervoor dat het eiwit meteen stolt én dat de dooier intact blijft. En, maak je geen zorgen: je zal er niets van proeven! 

Ei

#7 Het water waar jij je pasta in kookt, da’s goud waard. 

Wanneer je pasta kookt, blijven er heel wat zetmelen over in dat water. En die mengeling? Die is goud waard: hiermee kan jij jouw sauzen (en soepen) op gezonde en eenvoudige manier laten indikken! Gewoon wat theelepeltjes naar wens toevoegen voor een heerlijk dik en vol resultaat.

Enneuh… heb je nog over? Vries dit dan simpelweg in een ijsblokjesbakje in voor later. Handig!

Pasta

Meer handige tips & tricks om in de keuken uit te testen?

Volg dan zeker onze blog! Elke maand schrijven wij een nieuw artikel over leven én beleven rond en in jouw gloednieuwe keuken. Zo kan jij daar zoveel mogelijk tijd spenderen… en een ware keukenprins(es) worden. En, euhm. Wanneer mogen wij komen eten? Laat maar weten, hé! 

Op zoek naar een nieuwe keuken?

Kom zeker eens langs!
Ja, ik kom langs