x x x

Vier tips voor een gebruiksvriendelijke keuken!

Een nieuwe keuken kiezen is spannend en leuk maar soms ook best stresserend. Er zijn dan ook enorm veel zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van die nieuwe keuken. Naast stijl en smaak moet je namelijk ook denken aan de gebruiksvriendelijkheid en het comfort.

Onze keuken- en interieurexperts geven je met veel plezier persoonlijk advies. Wil je toch al opzoekwerk verrichten vooraleer je langskomt? Slim! Dat bespaart je weer wat tijd. Lees onze tips.

#1 Werkbladhoogte op lichaamslengte.

Bij het koken is het belangrijk dat je de hoogte van je werkblad afstemt op je lichaamslengte, want een gebruiksvriendelijke keuken is een keuken op jouw maat! Kies je een keuken met je partner? Dan stem je deze hoogte best af op de lengte van de kleinste persoon (of van de persoon die het meeste in de keuken staat). Tijdens het afwassen bevinden je handen zich onder het werkbladniveau, tijdens het koken komen ze juist een stuk erboven. Houd hier zeker rekening mee wanneer je je werkblad bestelt. Je kan best met twee verschillende hoogtes werken.

Maar euhm, hoe weet je nu wat de ideale hoogte is voor jouw lichaamslengte? Wel, ga voor het werkblad staan en maak met je armen een hoek van 90 graden. Je onderarmen lopen op deze manier horizontaal met het werkblad. Bij een gebruiksvriendelijke keuken moet de afstand tussen je onderarmen en het werkblad tussen de 12 en 15 cm liggen. Ook de diepte speelt een belangrijke rol. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep. Want ja, hoe meer werkruimte hoe beter. Je laat daarom je keuken best op maat maken, gezien de standaarddiepte 60 cm bedraagt. 

#2 Slim ingerichte kasten.

Denk goed na over de indeling van je kasten. Voor je eigen gebruiksgemak kies je bijvoorbeeld beter voor laden dan voor legplanken. Zo kan je je kast functioneler ordenen en kan je overal beter aan: ideaal voor wanneer je klein woont of veel spullen moet opbergen. Nog een extra tip? Deel je laden nog extra in door middel van bakjes of verplaatsbare tussenschotten. Je wint alleen maar ruimte!Daarnaast wil je het liefst alle hoekjes van je keuken kunnen benutten, toch? De onderkanten en hoekjes van je kast kan je beter bereiken wanneer je een draaiplateau laat inbouwen. Handig voor al je potjes, pannen en deksels.

Vasco Optimaalgebruikplaats2

#3 De ene kraan is de andere niet.

Wanneer je een keuken bestelt, denk je grondig na over het keukenblad, de kastjes en toestellen, maar vergeet ook zeker de kraan niet! Je zal ervan opkijken hoeveel soorten er bestaan, geloof ons. Een kraan van goede kwaliteit is minstens even belangrijk als de rest van je keuken. Je staat er vaak niet bij stil hoe vaak je een kraan open en dicht draait. Ga daarom voor een kraan uit solide metalen (messing of roestvrij staal) en keramische schijven. Die laatsten zorgen voor een soepele en lichte bediening van de kraan, wat essentieel is in een gebruiksvriendelijke keuken.

Kraan

#4 Het geheim van de keukendriehoek

Je keuken is, voor de meesten toch, een dagelijkse werkplek. Het spreekt voor zich dat je dan ook een functionele inrichting verkiest: hoe beter de indeling, hoe minder afstand je moet afleggen. Die af te leggen afstand wordt bepaald door de kookplaat, spoelbak en koelkast. Samen vormen ze de werkdriehoek of keukendriehoek. De loopafstand kan je berekenen door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische keuken ligt die tussen de 6 en 8 meter. De afstand tussen spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter, aangezien hier de meeste interactie gebeurt. Vraag aan het Vasco team naar de beste ergonomische indeling voor jouw keukenvorm (voorbeelden: parallel, U‑vormig, I‑vormig of keukeneiland).

Meer tips & tricks?

In je keuken kan je uren doorbrengen. Koken, eten, leven, genieten! Bij Vasco Keukens willen we er dan ook zeker van zijn dat jij je droomkeuken kan realiseren. Hopelijk heb je na dit artikel inzicht gekregen in de mogelijkheden van een gebruiksvriendelijke keuken. Hou onze website zeker in de gaten voor meer tips, advies en inspiratie!

Wil je ook een praktische en gebruiksvriendelijke keuken?

Kom langs!
Ik spring eens binnen