x x x

Koken met kids? Wij geven enkele handige tips mee!

Hoera! De zomervakantie komt eraan. Dat betekent zon, zwoele zomeravonden, misschien een reisje hier en daar en… entertainment zoeken voor die kids, natuurlijk!

En ook hiervoor is die gloednieuwe Vasco keuken uitermate geschikt. Daarin kan je die kleinste spruiten tenslotte leren koken — en hen jouw passie voor goed eten meteen… inlepelen.

Goesting in? Goed. Wij geven je alvast enkele handige tips mee om in het achterhoofd te houden. Hier gaan we!

#1 Maak je geen illusies: het zal rommelig worden

Ja, sorry. Maar het is nu eenmaal zo — en dan vinden wij het beter dat je je hierop grondig voorbereidt. Koken is sowieso een rommelige bezigheid. En dit wordt er niet beter op wanneer je er kleine kinderen bij betrekt. En dat kan je hen niet kwalijk nemen! Berust daarom in het feit dat je keuken even niet zo spic en span zal zijn. 

Geloof ons: wanneer je je hier gewoon bij neerlegt, zal de namiddag des te leuker worden… zowel voor jou als voor je kroost!

#2 Bereid jezelf grondig voor

Kies op voorhand al een leuk recept uit: één dat niet te moeilijk is, maar liefst wel een aantal stappen vereist (anders ben je véél te snel klaar). Haal alle ingrediënten in huis en leg al het materiaal al klaar. Zijn er meerdere kindjes om te entertainen? Denk dan na over een hoofd- en nagerecht, zodat iedereen voldoende taakjes krijgt. 

Flour 3938377 1280

#3 Bereid de kids grondig voor

Zoals we al zeiden: je keuken zal vuil worden — en je kinderen minstens even vuil! Geef ze daarom een outfit waarop gesmost mag worden en geef hen een leuke schort. Vertel ze bovendien op voorhand al wat meer over hygiëne. Vertel hen dat het belangrijk is om hun handen flink te wassen, dat ze hun haar in een staartje moeten doen, …

Bovendien is het ook altijd slim om hen te betrekken bij het recept: vertel hen wat jullie samen gaan maken, laat hen op voorhand de stappen zien, toon hen foto’s van het gewenste eindresultaat, enzovoort. Zo weten ze waar ze naartoe aan het werken zijn. 

smossen tijdens koken

#4 Gebruik het als een leerrijke ervaring

Spelenderwijs leren, noemen ze dat! Zijn jullie eraan begonnen? Denk er dan zeker aan om je kids hier en daar stiekem ook iets bij te leren. Vertel bijvoorbeeld over de ingrediënten en waar ze vandaan komen. 

Bovendien is koken dé perfecte manier om wiskunde en fysica uit te leggen: vertel op hoeveel graden water kookt, hoeveel gram een kilogram is, enzovoort. Zo toon je hen in de praktijk wat ze in de theorie op de schoolbanken leren. Veel leuker, toch?

#5 Maak het gewoon leuk!

Da’s eigenlijk nog de belangrijkste regel van allemaal. Kinderen zullen beginnen houden van koken wanneer het leerproces hen interesseert. Betrek hen dan ook in het geheel: laat hen proeven van wat jullie maken, spoor hen aan om alle texturen te voelen, te snuffelen aan alle ingredienten, … 

Zo geef je hen de échte ervaring van achter dat kookvuur te staan — en zullen ze al snel staan trappelen om jouw plekje in te nemen. Gewoon genieten, giechelen, proeven en… samen zijn. Da’s alles wat jij moet onthouden!

Al doende leren ze

Meer lifestyle tips & tricks?

Een keuken is zoveel meer dan een plek om eten te maken. Het is een plek om in te leven én in te beleven. Lekker in je eentje — of gezellig met z’n allen. Hoe dan ook, is het een plek die plezier ademt. Het is de plek in huis waar jij tot rust komt. 

Jouw keuken is jouw manier van leven. En onze blog? Die geeft jou de nodige portie inspiratie om jouw keukenbeleving nog leuker, warmer en gezelliger te maken. Hou onze website daarom zeker in de gaten — onze blog staat boordevol inspiratie om van te smullen! 

Wil je ook een keuken waarin je samen met je kinderen kan kokerellen?

Kom gerust langs!
Ik spring eens binnen