x x x

Dit zijn alle voor- en nadelen van een inductiekookplaat

Wat zijn de voor- en nadelen van een inductiekookplaat? We leggen het je uit. 

Je hebt de beslissing genomen om een nieuwe keuken aan te schaffen. Dat is spannend, plezant maar ook soms beangstigend. Want ja, welke stijl is het meest geschikt voor je interieur, welke materialen kies je en vooral: welke toestellen laat je plaatsen? Bij Vasco nemen we al deze twijfels weg met ons vakkundig advies. Te beginnen bij… je kookplaat. Je kan kiezen tussen elektrisch, gas of inductie. Wij bespreken met jou de voor — en nadelen van deze laatste soort.

0003 3 D2 A0446 copy

De voordelen van een inductiekookplaat

Een inductiekookplaat maakt gebruik van inductieverhitting. Dat wil zeggen dat er een uitwendig magnetisch wisselveld ontstaat tussen de pan en het vuur. Door de wervelstromen verhit je je pan en niet je kookplaat zelf. Super handig! Er zijn voor- en tegenstanders, maar wij zijn fan van koken op inductie. De redenen? Die lichten we maar al te graag toe. 

Het werkt snel, op een veilige manier

Wachten tot je boter of olie warm is, da’s volkomen verleden tijd: je pan is onmiddellijk warm. Zo heeft niemand de tijd om hangry te worden. Daarnaast is een inductiekookplaat ook su-per veilig. Ideaal voor als je kinderen hebt. Van zodra de pot van het vuur gaat, is de warmte weg. Opgelet: glas blijft nog wél warm. Nog een extra snufje: vaak is er ook een overkookbeveiliging. Ideaal voor de dromers onder ons.

Je kookt zuiniger én dus ook goedkoper

Met een inductiekookplaat gaat er 90% van de opgewekte energie daadwerkelijk naar het opwarmen van de pan. Warmteverlies is dus quasi uitgesloten. Bij een gasvuur is dat bijvoorbeeld slechts 60%. Het energieverbruik van een inductieplaat ligt dus een heel stuk lager en dat voel je in je portefeuille. Zo draag je meteen ook je steentje bij aan ons milieu. 

Het is makkelijk schoon te maken

Omdat een inductiekookplaat elektrisch werkt, kan er niets aan- of inbranden (tenzij je iets laat overkoken). Zalig! Geen zwarte etensresten meer die je van je kookplaat moet krabben. Minder werk met de opkuis, betekent meer tijd om te genieten van je eten. En da’s waar het bij Vasco allemaal om draait.

Maar er zijn ook enkele nadelen… 

Het kan niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Elk voordeel heeft z’n nadeel en dat is bij inductiekookplaten niet anders. We willen je een volledig en eerlijk beeld geven over deze manier van koken, dus lees ook zeker de volgende puntjes na.

0017 3 D2 A6812

Niet alle potten en pannen zijn geschikt

Om te kunnen koken op een inductiekookplaat, heb je magnetische pannen nodig. Het is dus nodig om extra potten en pannen aan te schaffen indien je er nog geen geschikte hebt. Deze kost calculeer je dan ook best in wanneer je een nieuwe keuken aanschaft. Gelukkig zijn dit soort pannen niet duurder dan gewone pannen. 

Denk aan extra verluchting en een aparte elektriciteitsgroep

Soms is er extra verluchting nodig wanneer je een inductiekookplaat laat installeren. Geen zorgen: daar zorgt Vasco wel voor. Daarnaast is het soms nodig om je kookplaat op een aparte elektriciteitsgroep aan te sluiten. Logisch, want wanneer je op elektriciteit gaat koken, zal je meer stroom in één keer verbruiken. Niet alle meterkasten kunnen dat aan. Lees daar meer over in dit artikel.

Inductiekookplaten kosten wat meer

Een inductiekookplaat is doorgaans duurder dan een elektrisch vuur of gasvuur. Dit in combinatie met de nieuwe potten en pannen die je mogelijks moet aankopen, kan soms een hele investering zijn. Toch betaalt die zich op korte termijn zeker terug doordat je energiezuiniger kookt, eten sneller klaar is en de warmte effectiever gebruikt wordt.

Advies en inspiratie bij Vasco

Ben je toch nog aan het twijfelen of heb je nood aan meer info? Dan is het een goed idee om eens langs te komen in onze showroom. Dan laten wij je met veel plezier alle verschillende opties zien. Zo bieden we elke keer een oplossing op maat aan — zodat jij binnen de kortste keren van die droomkeuken kan beginnen genieten. Tot dan?

Meer weten?

Kom gerust langs!
Bekijk onze contactgegevens