x x x

Welke vorm is het meest geschikt voor jouw keuken?

Wie graag kookt, is helemaal thuis in de keuken. Dit betekent dat de keuken een match moet zijn met iedereen die er regelmatig gebruik van maakt. Meestal kijken we dan al snel naar het materiaal, de aanwezige opbergruimte, welke apparaten aanwezig moeten zijn en nog veel meer. Maar waar begin je nu écht? Bij de vorm van je keuken. Elke vorm zorgt voor een unieke ervaring, inclusief voordelen én nadelen. Onze keuken- en interieurexperts adviseren je hier uiteraard graag bij. Wil je jezelf op voorhand al informeren over de verschillende opties? Lees dan vooral verder!

De I‑keuken

De I‑keuken kan je beschouwen als basisopstelling. Een rechte keuken langs één wand, vooral geschikt wanneer je ruimte niet meteen de grootste is. Eenvoud zorgt ook voor efficiëntie. Weinig ruimte betekent dat alle kastjes en apparatuur dicht bij elkaar terug te vinden zijn, en je dus ook weinig afstand moet afleggen. Budgettair kan je ook alle kanten uit. Een I‑vormige keuken vind je dus in alle soorten, maten en stijlen.

Minder handig: een kleine keuken betekent ook weinig opbergruimte, waardoor je wellicht keuzes moet maken wat de invulling van kasten en lades betreft.

3 D2 A3796 7 8 Balanced

De L‑keuken

Een L‑vorm is een klassieke opstelling. Deze keuken leent zich perfect om vlot te bewegen tussen kookplaat, koelkast, berging en spoelbak. Je beschikt ook over een zijde die vrij blijft, om in te vullen met een bar, tafel of wijnrek.

Een onvermijdelijk nadeel is dan weer dat deze vorm niet bepaald tot z’n recht komt in kleine ruimtes, waarbij voldoende afstand cruciaal is voor het comfort. Dit is zeker het geval wanneer samen koken voor jou en je partner een hobby is. Experimenteren met nieuwe geuren en smaken wanneer je elkaar voortdurend in de weg loopt? Niet ideaal.

3 D2 A3714 5 6 Balanced

De U‑keuken

Hobbykoks met een U‑keuken zijn vaak enthousiast wanneer ze over hun keuken praten. Sterker nog, qua opbergruimte krijg je een zee aan opties ter beschikking. Perfect wanneer je graag voor uitgebreide maaltijden zorgt en je daarvoor veel materiaal nodig hebt. De kastruimte maakt zo de weg vrij voor een groot werkblad. Neem je je culinaire hobby serieus? Dan is de U‑keuken jouw ding!

Vaak heb je ook het voordeel dat je bij een U‑keuken in vergelijking met een L‑keuken wat minder afstand moet afleggen tussen de oven, het werkblad en de koelkast, bijvoorbeeld. Een extra zithoek of tafel toevoegen is bij een U‑keuken dan wel weer een moeilijkere opgave in vergelijking met een L‑keuken.

Schermafbeelding 2020 02 28 om 15 59 20

Het keukeneiland

Droom je wel eens over de ideale keuken? Dan is de kans groot dat een keukeneiland daarbij hoort. En waarom niet? Een mooi keukeneiland zorgt voor een ruimte om ongestoord te koken én relaxen tegelijkertijd. Zo kunnen gasten aanschuiven en deel uitmaken van het plezier, zonder in de weg te lopen. Koken en wonen vormen zo samen één geheel. Je hoeft nooit meer je gasten achter te laten omdat je zelf even in de keuken moet zijn.

Hier is de vereiste ruimte opnieuw een nadeel voor gepassioneerde koks die het met een bescheiden oppervlakte moeten doen, net vanwege de ruimte die het eiland inneemt. Ook moet een keukeneiland voorzien zijn van de nodige leidingen voor een fornuis en het spoelgedeelte.

3 D2 A2652 3 4 Soft 3

De parallelle keuken

Ben je in de lengte van je ruimte goed voorzien, maar is er te weinig ruimte om aan een eiland te denken? Een parallelle keuken is dan altijd een goed idee. Hierbij kies je voor twee rechte (I-)keukens die je tegenover elkaar plaatst. Uitstekend om met meerdere koks te delen dus. De verdubbeling in ruimte garandeert ook voldoende plaats voor kasten en apparatuur. 

Zelfs als je alleen achter het fornuis staat, is het makkelijk koken in een parallelle keuken. Je hoeft je tenslotte maar om te draaien om verschillende gerechten simultaan te bereiden. Heb je veel ruimte tussen beide keukens? Dan kan je die ook vullen, met een bijpassende tafel bijvoorbeeld.

Het nadeel aan parallelle keukens? Je hoort het al, de afstand van hoek tot hoek. Die kan voor aanzienlijke loopafstanden zorgen, zeker als je die keer op keer moet afleggen.

En nu?

Hebben we je kunnen inspireren? Of weet je nu zeker welke vorm bij je past?
Bij Vasco Keukens vinden we dat iedereen recht heeft op zijn of haar droomkeuken. We verwelkomen je dus graag om je daarbij te helpen!
Maak een afspraak